Tivoli by Katja Tukiainen


posted by Tippytoes on ,

No comments

Taiteilija Katja Tukiaiselle tarjoutui mahdollisuus tehdä jotain, mistä jokainen lapsi vain unelmoi: päästä piirtämään seinille. 

Design -hotelli Klaus K toivotti ylpeänä tervetulleeksi uuden taidesviitin, Katja Tukiaisen Tivolin. Hotellilla on nyt kolme erilaista taidesviittiä, joista aiemmat kaksi ovat Riiko Sakkisen ja Jani Leinosen luomuksia.

Astuessa Tivoliin valkoisen yksisarvisen johdattelemana katse kiinnittyy ensimmäiseksi suureen maalaukseen tytöstä, jonka silmät loistavat kutsuvasti, palaen halusta kertoa taiteilija Katja Tukiaisen tarina. On hankala kääntää katsetta pois, sillä jokin tytössä vetää voimakkaasti puoleensa. Tyttö muistuttaa kovasti taiteilijaa itseään ja mainitessani Katjalle asiasta, hän toteaa sen muistuttavan vielä enemmän hänen äitiään ja isoäitiään. 

Katja kertoi linnoittautuneensa kesän aurinkoisimman viikon ajaksi sviittiin työstämään Tivolia. Taiteilija otti kauniisti huomioon huoneen värimaailman ja onnistui luomaan harmonisen, eheän kokonaisuuden - kuin huone olisi aina näyttänyt tältä. Kaikki on mietitty loppuun saakka: sänky ikään kuin uppoaa taustaan, huoneen ovella oleva yksisarvinen katsoo keskilattiaa kohti - jos huone heräisi eloon, olen varma, että se tarttuisi laukkuihisi ja kantaisi ne puolestasi huoneeseen. Mennessäsi nukkumaan, näet sängyllä maatessasi nukkuvan peuran, joka luo rauhoittavan tunnelman. 

Halutessaan, voi sviitin tilata pakettina, johon kuuluu Katjan valitsemana punaiseen tinapaperiin käärittyjä sydämen muotoisia suklaita ja vaahtokarkkeja sekä vaaleanpunaista rosé -shamppanjaa. Ihanan tyttömäistä! Vieraalle tarjoutuu mahdollisuus viettää aikaa ihaillen tätä upeaa tilataidetta omassa hotellihuoneessaan - ainutlaatuinen kokemus, jollaista mikään taidegalleria ei pysty tarjoamaan.
Sängyn päädyn yläpuolella roikkuu eri väristen hehkulamppujen helminauha luoden aitoa tivoli-tunnelmaa. Lampuille on oma valokatkaisija. Katja on maalannut luontoystävällisillä ledeillä toimivat lamput käsin. Katja kertoo inspiroituneensa ränsistyneistä, unohdetuista puutarhoista pienessä kaupungissa lähellä Roomaa nimeltä Tivoli sekä kiertävästä, maagisesta sirkushuvipuistosta Tivolista, joka tuli hänen kotikaupunkiinsa joka kesä. Huvipuiston hohtavat valot kiehtoivat - kaikki on mahdollista Tivolissa.

"Meillä taiteilijoilla on eräällä tavalla vastuu maailmasta", uskoo Katja. Hän on huolestunut matkustelun aiheuttamista saasteista: "Kun kerran matkustelee, täytyy siitä nauttia ja ottaa kaikki irti. Kaikesta näkemästään ja kokemastaan täytyy myös kertoa eteenpäin."


Tivoli jää pysyvästi Klaus K -hotelliin ja siksi Katja halusikin ikuistaa Kiasmasta pian poistuvan näyttelynsä yksisarvisen huoneen seinälle.
Huoneen seinällä roikkuu taideteos, pieni nukke nimeltä Alice, joka kuuluu huoneen sisustukseen. Hotellin vastaanotossa on myynnissä nukke nimeltään Amanda. 

Miten huikeita pastellivärejä! Katjan postikorteista saadut tuotot menevät ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tukemiseen. 

Yksi asia on varma - kukaan äiti ei halua pyyhkiä näitä maalauksia pois seiniltä! Silti kaikille lapsille pieni varoituksen sana: ethän kokeile tätä kotona.

Leave a Reply

Powered by Blogger.