Tämä piirakka on yksi lemppareistani, sopivan makea, mutta samalla erittäin raikas! Vadelmat voi tietenkin myös korvata mustikoilla tai mansikoilla, oman maun mukaan. Piirakka kannattaa leipoa edellisenä päivänä, jotta se kerkeää mehevöityä jääkaapissa.
Olen havainnut, että säilyttämällä kananmunia huoneenlämmössä, saat kakku- ja piirakkataikinoista parempia.
Pohja:
- 75 g voita
- 1 dl ruokosokeria
- 1/2 dl fariinisokeria
- 1 1/2 munaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- tilkka maitoa (kostutukseen)
- hieman voita piirakkavuoan voiteluun
Täyte:
- 2 1/2 dl Flora Vispiä (tai kuohukermaa)
- 150g créme frâichea
- 1 dl fariinisokeria
- vadelmia (mielellään reilusti = n.4dl tai 2 pientä rasiaa)
Valmista piirakkapohja. Aloita mittaamalla sokerit ja voi kulhoon ja anna seistä hetki huoneenlämmössä, jotta voi pehmenee -sekoita sitten vaahdoksi. Lisää joukkoon munat hyvin sekoittaen.
Yhdistä jauhot sokeri-muna-vaahtoon ja sekoita. Laita uuni tässä vaiheessa lämpenemään 200 asteeseen.
Voitele piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle, halutessasi levitä reunoille hieman paksumpi kerros. Paista pohjaa n.10min uunin alatasolla. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.
Levitä täyte piirakkapohjan päälle, kun maito on imeytynyt. Painele lopuksi vadelmat täytteen päälle. Laita piirakan päälle tuorekelmu ja anna sen mehevöityä jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään.